INFORMÁCIÓK

Fajta:

Alapszabály, hogy lógófülű macskát csak normál fülű macskával pároztathatunk. Ez azért nagyon fontos, mert ha a lógófülűséget okozó gén halmozódik az utódokban, az egészségügyi, mozgásszervi problémákhoz vezethet.

Egy brit×skót lógófülű párosításából származó alomban háromféle kiscica születhet:

1. örökölte a lógófülűséget és lóg a füle (skót lógófülű)

2. nem örökölte a lógófülűséget, hegyes a füle (korábban brit, ma skót állófülű)

3. örökölte a lógófülűséget, de a tulajdonság domináns, inkomplett öröklésmenete miatt hegyes lesz a füle. 

3-4 hetes korban dől el, hogy hegyes vagy lógófülű lesz-e a kiscica. 


 Tartás:

Állataim egy 16m2-es és egy 12m2 -es kennelben vannak elhelyezve. Ennek fele tetővel fedett belső rész, fele pedig egy dróthálóval fedett füves kifutó.

Természetesen a lakásban is nagyon jól érzik magukat.

A kiscicák nem kint a kennelben, hanem a lakásban születnek és itt is maradnak az elvitelig.


 Takarmányozás:

A felnőtt és a kölyök macskákat is etetem száraz táppal és otthon főzhető táplálékkal egyaránt. Konzerv, alutasakos eledel kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy a termékek nedvességtartalma közel 80%. Ez egyrészt pozitívum, mert hasonlít a természetes táplálék víztartalmához, hiszen a zsákmányállatok teste is kb. 65-70% vizet tartalmaz. Azonban sok termék esetén a magas víztartalom gyenge minőségű összetétellel párosul. Kizárólag gabonamentes, illetve minimális növényi összetevőt tartalmazó nedves eledelt szabad választani.  Csak száraztáppal nem szabad macskát etetni, mindegy, hogy milyen márkájú a táp.

Nálam az is fontos, hogy minél változatosabban etessem őket, mivel csak így biztos, hogy mindent megkap a szervezetük. A kismacskáknak is adok főtt, forrázott húst, főtt baromfi belsőségeket, főtt répát, főtt tojást, sült szálkátlanított halat. Tehát az ilyen jellegű ételekhez is hozzá vannak szokva.

Kiegészítésként szoktak kapni kevés libazsírt, tejfölt.


 Állategészségügy:

Állataimat ,,zárt" körülmények között tartom, ami azt jelenti, hogy idegen macskával nem érintkezhetnek. Új állat karanténozást, tesztelést követően kerül be, fedeztetést nem vállalunk.

A szülők FIV (macska AIDS), FeLV (leukózis), valamint macska coronavírus ,,FIP" Ea- ELISA és bélsár PCR negatívak, oltási könyvvel rendelkeznek (FPV, FCV, FRV).

A kiscicákat 8 hetesen beoltatom, oltás nélkül tőlem nem vihető el kismacska. Ez tartalmazza a FPV (gyomor-bélgyulladás), FCV és FRV (macskanátha okozói) elleni oltóanyagot. Ezt a gazdának 3-4 hét múlva kell megismételnie. Utána 1 év múlva, majd saját belátása szerint alkalmazza az ismétlést.

Féregtelenítést a felnőtt macskáknál rutinszerűen nem végzünk. Macskáink kinti kennelben vannak, vagyis talajjal napi szinten érintkeznek. Még soha nem találkoztunk náluk fertőzéssel. Ezzel kapcsolatban elmondható, hogy ha a macskának normálisan működik az immunrendszere, akkor a petéket, férgeket enyhébb fertőződés esetén a szervezet, -mint idegen anyagot- kiválasztja. Ezt azért írom le, mert sok esetben a dolog túlértékelésével találkozom, ami veszélyes is lehet, mivel, ha folyton preventív céllal adagoljuk a macskáknak a féreghajtót, akkor egyrészt nem fog használni, másrészt terheli a szervezetet.

Külső élősködőktől is mentesek a macskák.


 Internetes hirdetések böngészése...

Végezetül annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy az internetes hirdetések között gyakran látok olyan macskákat, melyeket szemmel láthatóan sajnálatos egészségi állapotban kínálnak eladásra 50-60 e Ft-nál sokkal nagyobb összegekért, akár törzskönyvvel is úgy, hogy még a fajtatisztaság is kérdéses. Nem minden a pénz, ,,drága húsnak is lehet híg a leve". Gyakran találkozom házimacska-skót lógófülű párosításból származó lógófülű macskával is. Ezeknek bár lóg a füle, a fajtához nem sok közük van. Sok tenyészetben a tesztelés maximum FIV-re FeLV-re korlátozódik. Ez azért probléma, mert az évek alatt a coronavírusnak rapid mutagén változatai alakultak ki és terjedtek el külföldön és Magyarországon egyaránt, köszönhetően annak, hogy évek óta nem tesztelik az állományokat. Ennek eredményeképpen egyre több FIP beteg kölyköt értékesítenek. A megoldás az lenne, ha mindenki elvégeztetné a tenyészállatok FCoV PCR tesztjét, melyhez a mintát kizárólag bélsárból érdemes venni. A vevő annyit tehet, hogy nem áll szóba olyan tenyésztővel, aki erre nem hajlandó pénzt fordítani. A vétel előtt érdemes több helyre ellátogatni és tapasztalatokat szerezni.

 

0
 .